• Verzendkosten €4,95
  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Binnen 7 dagen in huis!

Waar bescherm je je tegen als je zonnebrand gebruikt? Het verschil tussen UV-A en UV-B straling uitgelegd!

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 10:48

Als de zon schijnt en het lekker weer is, trekken we er graag op uit om te genieten van de zon. Lekker wat vitamine D opdoen. Maar, het is belangrijk om te weten dat de zon ook schadelijke ultraviolette straling uitzendt, waar onze huid niet tegen bestand is. Hierdoor kan onze huid verbranden, verouderen en kan het zelfs huidkanker veroorzaken! Het is daarom essentieel om jezelf te beschermen tegen deze straling door middel van zonnebrandcrème, ook als het bewolkt, koud en regenachtig is. In deze blog gaan we dieper in op de twee soorten ultraviolette straling: UV-A en UV-B. De een is namelijk een stuk meer zichtbaar dan de ander, maar de ander is zeker niet minder schadelijk. 

Leestijd: 5 minuten

Wat is UV-A straling?

UV-A straling heeft een lange golflengte en dringt diep door in onze huid. Deze straling is het hele jaar door aanwezig, zelfs op bewolkte dagen. Daarom kan deze straling ook in de winter zorgen voor huidschade. UV-A straling kan leiden tot voortijdige huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken. Daarnaast speelt UV-A straling ook een rol bij het ontstaan van huidkanker. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze straling. De A staat ook wel voor aging, omdat deze straling ervoor kan zorgen dat je sneller verouderd wanneer je geen bescherming draagt. Dit is ook wel de straling die je niet voelt branden, daarom zijn mensen sneller geneigd geen bescherming te dragen bij koud, nat of bewolkt weer. Goed om te weten; UV-A straling gaat ook door ramen heen. Dus zelfs als je binnen zit achter het raam met direct zonlicht kun je schade oplopen.

 

Wat is UV-B straling?

UV-B straling heeft een kortere golflengte dan UV-A straling. Dit is de straling die je vaak voelt branden op je huid. Deze straling is vooral aanwezig in de zomermaanden en op het heetst van de dag. UV-B straling kan leiden tot huidverbranding en huidverkleuringen. Het is prima om natuurlijk even in de zon te liggen en een zomers kleurtje te krijgen. Alleen langdurige blootstelling aan UV-B straling kan ook leiden tot huidkanker omdat het de genetische structuur van de huidcellen kan beschadigen. De straling kan schade veroorzaken aan het DNA in de cellen en mutaties veroorzaken die kunnen leiden tot huidkanker. Huidkanker komt het meest voor op delen van de huid die regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht, zoals het gezicht, de nek, de armen en de handen. Ook daarom kan ik aanraden om je te beschermen tegen UV-B straling door bijvoorbeeld het dragen van beschermende kleding, het vermijden van blootstelling aan de zon tijdens de piekuren en het regelmatig aanbrengen van zonbeschermingsproducten met een hoge beschermingsfactor.

 

Verschil tussen lange en korte golflengtes

De golflengte van een elektromagnetische straling is de afstand tussen twee opeenvolgende toppen of dalen van de golf. Bij UV-straling, zoals UV-A en UV-B, geldt dat hoe korter de golflengte, hoe hoger de energie van de straling is en hoe meer schade deze kan aanrichten aan onze huid.

UV-B straling heeft een kortere golflengte dan UV-A straling, wat betekent dat het meer energie bevat en tot diepere huidlagen kan doordringen. Dit kan leiden tot verbranding, huidverkleuringen en huidkanker. UV-A straling heeft een langere golflengte en kan minder diep doordringen in de huid, maar kan wel meer schade aanrichten in de bovenste laag van de huid en speelt een belangrijke rol bij huidveroudering.

 

Het is daarom belangrijk om je te beschermen tegen zowel UV-A als UV-B straling door bijvoorbeeld zonbeschermingsproducten te gebruiken met een breedspectrum bescherming.

 

Breedspectrum betekent dat de zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UV-A als UV-B straling. Het is wel altijd belangrijk om de zonnebrand royaal aan te brengen en regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na zwemmen, afdrogen en transpireren.

Cenzaa Advanced SPF50

Een goede keuze voor een zonnebrandcrème met breedspectrum bescherming is de Cenzaa Advanced SPF50. Deze zonnebrandcrème biedt bescherming tegen UV-A en UV-B straling en bevat daarnaast ook antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Hierdoor wordt vroegtijdige huidveroudering voorkomen en blijft de huid gezond en stralend.

 

Conclusie

UV-A en UV-B straling zijn beide schadelijk voor onze huid en kunnen leiden tot huidveroudering en huidkanker. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze straling door middel van een breedspectrum zonnebrandcrème, zoals de Cenzaa Advanced SPF50. Door jezelf te beschermen tegen de zon, kun je zorgeloos genieten van het mooie weer.

Wil je advies van een schoonheidsspecialiste? Boek een gratis huidanalyse en dan kunnen we samen naar je huid kijken en welke producten het beste bij jou passen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.