Welke huidtype heb jij (en hoe verzorg je hem)?

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 10:15

Als het op huidverzorging aankomt, is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Een product dat goed werkt voor iemand met een vette huid, kan bijvoorbeeld helemaal niet geschikt zijn voor iemand met een droge huid. Daarom is het belangrijk om te weten welk huidtype jij hebt, zodat je de juiste producten kunt kiezen die bij jouw huid passen. Want elke huidtype is anders! In deze blog leg ik uit hoe je jouw huidtype leert herkennen en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Ik geef je ook adviezen welke producten in het Cenzaa assortiment zitten geschikt voor jouw huidtype!

Leestijd: 7 minuten

Is je huid genetisch bepaald?

Ja, althans, het huidtype is gedeeltelijk genetisch bepaald. Verschillende factoren, zoals de productie van talg, vochtgehalte en gevoeligheid voor irritatie, kunnen genetisch worden overgeërfd. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat levensstijlkeuzes, zoals zonblootstelling, dieet en roken, ook een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Zelfs het klimaat waar je in bent speelt een rol 

 

Wat sowieso belangrijk is bij elke huidtype:

Reinig en hydrateer dagelijks je huid, bijvoorbeeld met een milde reinigingsmelk of -gel en een hydraterende crème. Daarnaast kan het gebruik van een gezichtsserum met antioxidanten helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen en vervuiling. Ook is het belangrijk om de huid regelmatig te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en de huid te laten stralen. Dit kan bijvoorbeeld met een milde scrub of met een exfoliërend masker. 

 

Verder is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon door het gebruik van een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30. Dit helpt vroegtijdige huidveroudering en schade door UV-straling te voorkomen. Lees hier meer over zonbescherming!

 

In deze blog laat ik je ook zien welke verschillende producten voor de huidtypes kunnen werken.

Laten we eens kijken naar de verschillende huidtypes en welke producten daarbij passen:

 

Normale huid:

In het kort:

  • Egale, stralende en gezonde teint
  • Fijne structuur
  • Juiste talgproductie 

 

Heb jij een normale huid? Dit betekent dat jouw huid een egale, stralende en gezonde teint heeft, een fijne structuur heeft en de juiste talgproductie heeft. Maar ook een normale huid heeft de juiste verzorging nodig om in topconditie te blijven om veroudering en irritatie te voorkomen. De Cenzaa Reprogram Discovery Kit geeft jouw huid de optimale verzorging die het nodig heeft. Bij een normale huid is het belangrijk om de huid in goede conditie te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

 

Droge huid:

In het kort:

  • Soms schilferig 
  • Voelt schraal
  • Huid kan gevoelig zijn 

 

Een droge huid kan soms schilferig zijn, schraal aanvoelen en gevoelig zijn. Het is belangrijk om de huid goed te voeden, zodat deze weer zacht en aangenaam aanvoelt. Met de Cenzaa Nutri Care Discovery Kit kun je de droge huid intens voeden. De volle texturen van de producten laten de huid weer zacht en aangenaam aanvoelen. Dit kan gedaan worden door het gebruik van vocht inbrengende crèmes en oliën die de huidbarrière versterken en de huid beschermen tegen vochtverlies. Ook het vermijden van uitdrogende producten en omgevingsfactoren, zoals agressieve reinigingsmiddelen, hete douches, airconditioning en koud weer, kunnen helpen om de droogheid te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en een gezond dieet te volgen om de huid van binnenuit te hydrateren en te voeden.

 

Vette/onzuivere huid:

In het kort:

  • De huid heeft een glans
  • Onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes
  • Grove poriestructuur 

 

Een vette en/of onzuivere huid heeft een glans, onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes en een grove poriestructuur. Het is belangrijk om de huid goed schoon te houden, zonder deze uit te drogen. Met de Cenzaa Multi Clarifying Discovery Kit breng je de talgproductie weer in balans en voelt de huid weer schoon en fris aan! Het is belangrijk bij een vette en onzuivere huid om dagelijks te reinigen. Exfoliatie kan ook helpen om overtollig talg te verwijderen en puistjes te verminderen. Vermijd het gebruik van zware crèmes en olieachtige producten. Gebruik lichte, olievrije producten die salicylzuur (of benzoylperoxide) bevatten.

 

Rijpere huid:

In het kort:

  • Lijnvorming (rimpels)
  • Verlies van elasticiteit, spankracht en stevigheid
  • De huid wordt dunner

 

Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn elasticiteit en stevigheid en wordt deze dunner. Een rijpere huid heeft daarom meer voeding nodig. Door vroeg te beginnen met het gebruiken van de juiste producten, kun je voorkomen dat dit erger wordt. Met de Cenzaa Age Reduce Discovery Kit help je de rijpere huid zijn volume terug te krijgen en lijntjes te verminderen. Bij een rijpe huid is het belangrijk om de huid goed te hydrateren en te voeden met producten die rijk zijn aan antioxidanten en collageen stimulerende ingrediënten. Regelmatig exfoliëren en het vermijden van de zon zijn ook belangrijk voor het behoud van een gezonde, stralende huid!

 

Vochtarme huid:

In het kort:

  • Oogt craquelé achtig 
  • Voelt trekkerig
  • Kan rood en gevoelig zijn 

 

Een vochtarme huid oogt craqueléachtig, voelt trekkerig aan en kan rood en gevoelig zijn. Goed water drinken is daarom heel belangrijk. Met de producten uit de Cenzaa Ultra Moist Discovery Kit wordt de huid weer gehydrateerd en voelt deze niet meer trekkerig aan. Bij een vochtarme huid is het belangrijk om de huid te hydrateren en vochtverlies te voorkomen. Gebruik hiervoor producten met hyaluronzuur of glycerine. Vermijd uitdrogende ingrediënten en zorg voor een goede vochtbalans door voldoende water te drinken. Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en voldoende slaap kan ook bijdragen aan een gehydrateerde huid.

 

Gevoelige huid:

In het kort:

  • Veel roodheid
  • Couperose op de wangen 
  • Kan branderig voelen

 

Een gevoelige huid is vaak rood en kan couperose op de wangen vertonen. Het kan branderig aanvoelen en is erg kwetsbaar. De huid moet met zachte producten behandeld worden om de roodheid te beperken. Gebruik de juiste producten, zoals de Cenzaa Destress and Repair Discovery Kit, om de huid te kalmeren en verzorgen en de roodheid te verminderen.

Een gevoelige huid kan een reactie hebben op bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten, zoals parfum, alcohol en agressieve reinigingsmiddelen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van nieuwe producten en altijd te controleren op mogelijke allergieën voordat je ze gebruikt.

 

Kortom: De huid heeft verschillende typen. Droog, normaal, vet/onzuiver, rijp en vochtarm. Bij een droge huid is het belangrijk om de huid te hydrateren, bij een normale huid is het belangrijk om de huid gezond te houden en bij een vette/onzuivere huid is het belangrijk om de talgproductie te verminderen. Bij een rijpe huid is het belangrijk om de huid te verzorgen met anti-aging producten en bij een vochtarme huid is het belangrijk om de huid te hydrateren en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bij een gevoelige huid is het belangrijk om zachte producten te gebruiken en roodheid te beperken.

 

Ben je niet helemaal zeker welk huidtype jij hebt? Boek een gratis huidanalyse en dan neem ik een kijkje. Samen kijken we welke producten het beste bij jou passen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.